06 december 2005

Hondsdol in de Woonmall

De gemeente Rotterdam gaat draaiorgels inzetten tegen hangjongeren. Draaiorgels.
Het middel is in dit geval erger dan de kwaal. Ik heb nooit begrepen waarom in Nederland draaiorgelmannen zomaar gedoogd worden. Als je in het openbaar een sigaret opsteekt krijg je gezeik aan je kop. Demonstreren zonder vergunning is verboden. Je auto heel even wegzetten omdat er gvd nergens een parkeerplek te vinden is? Wielklem. Maar hee, hoera, gezellig, daar is de meneer met het draaiorgel weer! Kleine kindertjes worden afgericht om de kakofonische traditie in stand te houden, en het zou me niets verbazen als er niet één of andere randdebiele gemeente die kutdingen zelfs subsidieert.

Ik zag een beeld voor mij van Rotterdam. De straten zijn leeg, op een enkel bebloed mocro-petje na. De wind blaast een plastic zak door de koopgoot, als een postmodern stuk tumbleweed. De regen geselt de foeilelijke architectuur, maar het geluid wordt overstemd door de draaiorgels. Ontsnapt aan hun temmers struinen de a-muzikale monsters nu hondsdol door de Woonmall en de straten van Spangen. Af en toe doen ze zich te goed aan een dakloze jongere die nergens naar toe weg kon vluchten.

De gemeenteraad van Rotterdam vergadert in een ruimte die wordt bewaakt door mannen met vlammenwerpers. Onderwerp: de overlast door wilde draaiorgels is veel te ver gegaan – wat te doen? “Ik weet wat!”, roept Michiel Smit. “Laten we overal in de stad landmijnen onder de stoeptegels leggen. Als een draaimolen er dan overheen rijdt, wordt hij opgeblazen!” De raad ziet geen bezwaren, en neemt met unanieme stemmen het voorstel aan.

Oh ja: niet vergeten morgen te vlaggen!

6 Reacties:

Blogger Kevin zei...

Ik vind het wel grappig, vooral dat het werkt. Ik snap ook dat het werkt, alleen ouderen die doof zijn vinden een draaiorgel leuk, tenslotte horen ze hem niet en zien ze alleen poppetjes op belletjes slaan enzo. Mijn hekel voor draaiorgels zit diep. Vroeger toen je op zaterdag kon uitslapen had een orgelman opeens het idee elke zaterdagochtend rond half 10 door de straat te rijden, waarbij hij mij dus wekte. Hij had vaste adressen waar hij AANBELDE en waar hij toen ook geld kreeg. Ik weet niet of ik meer hekel moest hebben aan de (waarschijnlijk dove) orgelman of de buren die hem geld gaven, waardoor hij jarenlang bleef terugkomen..., waarschijnlijk waren zij ook doof...

6 december 2005 om 23:53  
Anonymous Anoniem zei...

Herinnert me aan het idee om eens met een draai- orgel door Zuid Amerika te trekken om de Indianen terug te pesten.

7 december 2005 om 09:09  
Anonymous De Piet zei...

Kwestie van smaak lijkt me. En nostalgie. Vroeger ging ik wel eens met m'n opa leuk kijken naar die meneer met het draaiorgel. Nu kan ik die gasten wel schieten. Wsl is er dus nog steeds wel een publiek voor, maar zit er een ongelovelijke generatie kloof tussen. Ben benieuwd of het ook werkt tegen rondhangende opa's en oma's...

7 december 2005 om 10:52  
Blogger Scaut zei...

Ik heb het gevoel dat draaiorgels juist passen in het idee van hangplekken voor bejaarden. Ik zie het al voor me: een serie bankjes met potten geraniums erop waar een groep bejaarden koffie drinkt en de hangjongeren terroriseert. Op de achtergrond draait het draaiorgel door en overstemt de muziek van de supermarkten.

7 december 2005 om 13:29  
Anonymous jerone zei...

het laatste stuk van je post zou verfilmd moeten worden.

7 december 2005 om 19:21  
Anonymous De Piet zei...

Zielige jongeren omcirkeld door oma's en opa's op scootmobieltjes, het harde wrede lachen overstemd door de bulderende duivelse klanken van het draaiorgel... Zou Verhoeven nog wat te doen hebben?

8 december 2005 om 19:34  

Een reactie posten

<< Home