23 mei 2006

Ballast

Mark Rutte wilde laten zien dat de VVD meer was dan gebotoxte parelkettingen, sigarenrokende dikke bobo’s en op omheinde landgoeden wonende xenofobe rijkaards. De VVD, was Ruttes boodschap, is niet een politieke variant op de rotary, maar een partij voor iedereen. Liberaal, maar niet asociaal.

Het was bijna geloofwaardig. Totdat minister Verdonk besloot Ayaan Hirsi Ali dezelfde behandeling te geven als Taida Pasic, en duizenden andere anonieme allochtonen. Dat was niet de bedoeling: van je eigen mensen blijf je af. Illegalen, criminelen, leugenaars en ander tuig kunnen niet hard genoeg worden aangepakt, mits het gebeurt in gebouwen waar normale mensen niet komen, en met personen die we niet kennen. De kwestie Ayaan heeft de VVD zijn oude, lelijke gezicht teruggegeven.

Natuurlijk is het idioot dat Hirsi Ali eventueel uitgezet zou kunnen worden. Maar dat is niet omdat ze een VVD’er is, dat is omdat de wet niet deugt. Heel veel mensen vonden dat al, maar bij de liberalen moeten wetten blijkbaar eerst in de achtertuin komen voordat ze snappen dat hard aanpakken niet zaligmakend is. De mooie woorden van Rutte, die in de VVD graag een bijna sociaal-liberale volkspartij ziet, zijn allemaal voor niets geweest. Zijn partij is een wij-eerst-kliek met dubbele moraal, die veel te veel VIP-boxers telt om echt te kunnen veranderen.

Verdonk gaat lijsttrekker worden van de VVD, omdat ze snapt dat haar recht-door-zee-quatsch het goed doet bij de achterban, mist ze maar honderdtachtig graden draait zodra één van de eigen mensen het slachtoffer dreigt te worden van haar principes. Als Rutte vernieuwing wil, moet hij weg bij de VVD.

Of zelf een partij oprichten, natuurlijk. Dat D66 zichzelf onmogelijk heeft gemaakt is niet de schuld van het sociaal-libelarisme, maar van de kwakzwakte van de partij zelf. Er is echt plek voor een sociaal-liberale partij. Niet eentje die, zoals de PvdA, een flauwe soep kookt van diverse slappe aftreksels, maar een partij die is wat D66 lange tijd had willen zijn maar nooit was. Een partij die vindt wat de VVD volgens Mark Rutte zou moeten vinden maar niet doet. Een partij zonder, domme, rijke, asociale ballast.