12 mei 2006

Initiatief (2)

Ik heb het al eerder gezegd: dat burgerinitiatief, daar moeten we vanaf. Liefst nog voor het geboren wordt. Het is niets anders dan een hefboom voor allerlei nauwe focus groups om hun zin te forceren. Bedrijven gaan handtekeningen kopen om hen onwelgevallige beslissingen uit te stellen. Voor elke wet die in Nederland gemaakt wordt, zijn er wel 40.000 mensen te vinden die er last van hebben en hun handtekening willen zetten.

Tegen, dus. Nu is er echter een probleem: Er is een burgerinitiatief dat wèl mijn grote steun heeft. www.oranjezonderfranje.nl heeft als doel het inperken van de constitutionele macht van de koningin. De Kutkrant stelde wel dat 'de koningin haar boekje niet te buiten gaat', maar dat is ook makkelijk zat als het boekje zo ruim is dat het uit de halve Grondwet bestaat. Toen ze zonder het kabinet daar wat over te vertellen de geheime dienst op haar familie afstuurde ging ze haar boekje nog niet te buiten.

Het invoeren van een initiatief dat ons niet-democratisch gekozen staatshoofd aanpakt, al gaat het maar om het aanwijzen van een formateur, heeft dan ook mijn steun. Het is een prachtig voorbeeld van wat er mis is met het initiatief als bestuurlijk middel: slechts een minderheid van de Nederlanders is het eens met de inhoud ervan. Maar ik ga het wèl tekenen.