10 mei 2006

Nut

Eigenlijk is het vreemd dat er zo weinig over gesproken wordt: de overduidelijke nutteloosheid van de NAVO. Ooit opgericht om het Rode Gevaar het hoofd te bieden, nu is het nog een vehikel om uitgerangeerde politici zoals Jaap de Hoop Scheffer leuke baantjes te kunnen geven. Goed, de NAVO heeft troepen in Afghanistan, maar dat is vooral omdat de mensen door gaan krijgen wat een nutteloze organisatie het is als er niet regelmatig soldaatjes met een NAVO-logo op het journaal komen. Hadden Jaap en de zijnen geweigerd mee te doen aan de oorlog tegen het sjmerrorisme, dan zou de coalition of the willing het vuile werk wel hebben opgeknapt.

Het zou nog een nuttige oorlogsfranchise zijn als NAVO-leden die geen soldaten leveren voor een militaire operatie zouden meebetalen aan de landen die wel militairen sturen, maar zelfs dat is niet het geval. Minister Kamp vond twee jaar terug dat daar wel eens wat aan veranderd kon worden, en Jaap wilde daar best een boom over opzetten. Maar, waarschuwde hij meteen, dat zou een “lange” en “moeilijke” discussie worden.

En wat zouden we eigenlijk opschieten met die discussie? Dat een volkomen overbodige organisatie nog eens bakken met geld spendeert aan oeverloos geouwehoer over de vraag wie van de leden wanneer en waarom hoeveel moet bijdragen aan operaties die de NAVO alleen maar uitvoert om aan te tonen dat ze nog operaties uitvoert en dus wel belangrijk moet zijn?

Amerika staat te springen om zijn zonen en dochters de dood in te sturen teneinde strategische en economische belangen wereldwijd te verdedigen. Waarom zouden we in vredesnaam een instituut sponsoren dat tot taak heeft de kinderen van andere westerse mogendheden te offeren aan die belangen, als duidelijk is dat de Verenigde Staten er helemaal geen bezwaar tegen hebben om het op eigen houtje te doen? Kunnen we het vechten niet gewoon overlaten aan de Yanks, terwijl we gratis en voor niks meeprofiteren van de Pax Americana?

1 Reacties:

Anonymous auzetimoetikinvullenvandewordverificatie zei...

Nou ja, omdat je stelling dat de NATO lulkoek is toch minstens 1 reactie moet trekken:
Zonder NATO valt het zo op dat de VS de baas is. En als het al nutteloos zou zijn: het voorkomt wel mooi dat mensen als de hoop-scheffer op een nuttige plek terecht komen.

10 mei 2006 om 22:47  

Een reactie posten

<< Home