08 mei 2006

Oud

Marcel van Dam, de man die heel graag de Hans Wiegel van de PvdA zou willen zijn, gebruikte zijn column in de Kutkrant vorige week om de plannen van Wouter Bos aan te vallen. Kort samengevat luidde de boodschap van Van Dam: “Ontwaakt, verworpenen der Aarde! Stemt niet op Wouter Bosch, die den solidariteit ondergraaft door de lasten onzer gepensioneerde kameraaden te verzwaaren!”

Van Dam is boos omdat Wouter Bos gepensioneerden wil laten meebetalen aan de verzorgingsstaat. Volgens de columnist worden ook de minderbedeelde AOW’ers afgeknepen, waarop Bos overigens zegt van nietes. Hij wil vooral dat gepensioneerden die best wat kunnen missen hun steentje bijdragen.

Maar niets daarvan, vindt Van Dam. Solidariteit is eenrichtingsverkeer, en dat betekent dat jongeren betalen voor ouderen, niet andersom. Ook al is de wereld van nu niet meer de wereld van dertig jaar geleden, en ook al zijn er genoeg gepensioneerden die een ruime oudedagsvoorziening hebben waar ze helemaal niet hard voor hebben gewerkt. Want de generatie die ons land opbouwde na de oorlog is inmiddels de zeventig gepasseerd; de mensen die de komende jaren vijfenzestig worden, behoren tot de generatie die vooral heeft mogen profiteren van de verzorgingsstaat toen die op z’n verzorgendst was.

Wat vooral opvalt aan het stuk van Van Dam is dat hij dreigt desnoods een ouderenpartij op te richten om de pensioenen veilig te stellen. De gepensioneerden zijn binnenkort in de meerderheid, en dat zou wel eens kunnen betekenen dat zo’n Sociaal Democratische Aow’ers Partij flink wat zetels krijgt.

Voorwaarde is natuurlijk wel dat de gemiddelde gepensioneerde net als Van Dam terecht is gekomen in een achterwaartse tijdspiraal die eindigt in de jaren zeventig van de vorige eeuw, en bovendien egocentrisch genoeg is om alleen aan z’n eigen natje en droogje te denken. En natuurlijk dat hij niet zoveel scrupules heeft dat hij het wel erg ver vindt gaan om het woord “solidariteit” te gebruiken als excuus voor dat alles.

7 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Als ik zag hoeveel babyboomers te loop liepen in Amsterdam verleden jaar om te demonstreren tegen de geringste aantasting van hun natje en droogje, denk ik dat de Marcel van Dam-partij een goede kans maakt.

8 mei 2006 om 16:19  
Anonymous wout zei...

Gelukkig heb ik al flink geprofiteerd van de verzorgingsstaat.

Goeie column verder.

Wat zou verder de sociale impact zijn van vergrijzing?

Zelfs al komt er geen PVADvdAOW, politici zullen steeds vaker de groeiende meerderheid van oudjes paaien. Zo werkt 't nou eenmaal in een democratie. Dit betekent wellicht een toename van reactionaire maatregelen: oudjes willen dat alles bij het oude blijft.

Misschien is de nadruk op veiligheid in de hedendaagse politiek wel een voorproefje hiervan. Oudjes willen graag veilig zijn. Blablabla.

8 mei 2006 om 16:52  
Anonymous Anoniem zei...

Wat zijn we toch een verwende kutgeneratie, alles kan en alles mag maar we doen niks.

En daarom moeten we inderdaad alle oudjes maar laten verrekken. Net goed, het is hun schuld!

9 mei 2006 om 09:55  
Anonymous Buke zei...

@laatste anonymous, volgens mij is dat niet de strekking van het stukje van Iknik.

9 mei 2006 om 10:44  
Blogger Bart Braun zei...

Wie doet er niks?

9 mei 2006 om 11:31  
Anonymous wout zei...

Weet je wat het betekent als je opa of oma zegt dat alles tegenwoordig zo gehaast is?

Dat ze vroeger ook niks deden.

9 mei 2006 om 12:39  
Blogger Iknik zei...

Alle oudjes laten verrekken? Het is hun schuld?

Waar staat dat?

10 mei 2006 om 08:42  

Een reactie posten

<< Home