Zo nie
Wat is de overeenkomst tussen David L. Smith, Jeffrey Lee Parson, Sven Jaschan en Sony? Ze hebben zich allemaal schuldig gemaakt aan computercriminaliteit. Smith schreef Melissa, Parson de Blaster worm, Jaschan maakte Netsky en Sony schreef zijn eigen rootkit.
Er zijn ook verschillen. Zo verdiende Sony, in tegenstelling tot de andere drie hackers, geld met zijn rootkit, door het schadelijke stuk software te verstoppen op CD’s die het als muziekalbums aan mensen verkocht. Ook is Sony een organisatie, terwijl de drie scriptkiddies in hun eentje werkten.
Een ander verschil: David L. Smith kreeg een gevangenisstraf van 40 jaar (hoewel daar 20 maanden van werd gemaakt toen hij voor de FBI ging werken), Parson ging anderhalf jaar de bak in en de minderjarige Jaschan kreeg 21 maanden voorwaardelijk. Sony heeft een schikking getroffen die inhoudt dat alle gedupeerden ofwel zeven en een halve dollar plus één gratis album (zonder rootkit) krijgen, ofwel drie gratis albums. En oh ja, tot eind 2007 moet Sony bij elke CD een schriftelijke verklaring voegen waarin staat welke kopieerbeveiliging er is gebruikt.
Conclusie: individuen worden gestraft als ze een misdaad begaan, maar verwacht geen gerechtigheid als de beklaagde een groot bedrijf is. Het is te belachelijk voor woorden dat de baas van Sony niet in de gevangenis komt, maar in plaats daarvan lolly’s mag uitdelen aan mensen die betaalden om schadelijke software op hun computer te mogen installeren.
De Amerikaanse platenmaffia RIAA, die vierkant achter Yakuza Sony staat, gaat ondertussen door met het aanklagen van bestandsuitwisselaars, net als het Nederlandse Brein. Maar hoewel die clubs hun propaganda blijven spuien (“downloaden is diefstal” en meer zulks) kan ze toch niet ontgaan dat het steeds moeilijker wordt om diefstal van een bedrijf als Sony als slecht te beschouwen.
Wie zich echt bezwaard voelt, kan een album illegaal downloaden en vervolgens een bedrag overmaken naar de uitvoerende artiest. Of desnoods Sony boycotten en de band vragen om alsjeblieft over te stappen naar een normaal label. Alles is beter dan geld geven aan een bedrijf dat zo groot en rijk is dat zelfs de wet aan zijn kant staat.
3 Reacties:
Of je luistert gewoon niet naar muziek. Het is geen eerste levensbehoefte. En ja, ik download ook muziek, maar ik praat het niet goed.
De rootkit is overigens zelf niet schadelijk, maar kan misbruikt worden. Net als een aantal onderdelen van Windows XP. Dat is niet hetzelfde als doelbewust ontworpen malafide software. Vandaar dat je er de bak niet voor indraait.
Blijft toch staan dat Sony zooi op je compu installeert waar je niet om vraagt. Inbreuk op de privacy dan?
Ik was deze bijna vergeten...
Als je echt wil weten of Sony een rechtvaardige straf heeft gekregen, is dat natuurlijk eenvoudig te testen: ga zelf muziek of software verspreiden waar je stiekem een rootkit in hebt verstopt, die contact maakt met je webserver en die veiligheidslekken in Windows maakt.
Het zou me persoonlijk niet verbazen als je als individu voor zoiets gewoon de bak in draait.
Een reactie posten
<< Home