04 augustus 2006

Meeuwen

Ik heb mij altijd met hand en tand tegen de term verzet, maar als je krant als belangrijkste nieuws op de voorpagina zet dat het vandaag tien jaar geleden is dat Nederland Olympisch kampioen volleybal werd, is het toch wel echt komkommertijd.

Een goed moment, dus, om eens te kankeren op de plaag die mijn toekomstige woonplaats teistert. Meeuwen. Leiden was ooit de uitvalsbasis van Niko Tinbergen, die een Nobelprijs kreeg voor zijn onderzoek naar het gedrag van de kutbeesten. Het kan niet anders of het academiestadje gaat nieuwe ethologische hoogtes bereiken - aan een gebrek aan meeuwen ligt het in elk geval niet.

Enkele duizenden van die dieren cirkelen boven de stad. Ze maken herrie, ze schijten de boel onder, ze vallen soms mensen aan, ze rukken vuilniszakken open en verspreiden de inhoud over de straat, en je mag ze niet eens vergiftigen want ze zijn beschermd.

'Beschermd' betekent niet per se dat het slecht gaat met een soort: alle beesten waar je niet zomaar op mag schieten zijn beschermd. Op welke dieren mag je wel schieten? Kraaien, houtduiven, ratten - beesten die slecht zijn voor de landbouw. Beesten die slecht zijn voor het stadsleven zijn blijkbaar minder erg.

De gemeente Leiden kleutert vanwege de beschermdheid een beetje aan met nestverplaatsingen, maar echt opschieten doet het allemaal niet. Balkenende had gelijk: de maatschappij, dat zijn wij. Waar de overheid faalt, moet de burger actie ondernemen. Gebruik auto's, gebruik gif , neem een kat, een luchtbuks of een roofvogel, doe iets!

Wie een nog slimmere manier weet om van de vliegende ratten af te komen, verdient wat mij betreft een Nobelprijs.

6 Reacties:

Anonymous wout zei...

Ruim je shit op en doe het in een container.

Tatatatadaaaaaaa,

nog even promoveren en je mag me nomineren.

4 augustus 2006 om 16:44  
Blogger Bart Braun zei...

Dat zal wat moeilijk gaan vanwege een andere plaag die in Leiden voorkomt. De Ballus bachus is een corpulente en halflangharige hominide. De soort kenmerkt zich door uitgebreid in complex territoriaal gedrag, dat doet vermoeden dat het dier een basale vorm van intelligentie moet bezitten.

De kenner onderscheidt: het zooien, het olifanten, het luidruchtig zingen van paringsliederen en het markeren van de omgeving met geurvlaggen.

Het plaatsen van containers aan grachten die door dit ongedierte worden geplaagd, is vragen om problemen. U zou misschien suggereren dat dan ook hier een uitroeiingscampagne op zijn plaats is, maar de Ballus lijkt nauw verboden te zijn met de plaatselijke economie.

4 augustus 2006 om 19:46  
Anonymous wout zei...

Tsja, keuzes moet men maken. Maar goed, nog wat nobelprijswinnende suggesties:

1: De grachten dempen en er dan containers naast plaatsen.

2: De plaatsing van 24/7 loeiende sirenes op iedere straathoek.

3: Verbod op consumptie van vast voedsel binnen de stadsgrenzen.

4: Uitzetten van grote aantallen genetisch gemanipuleerde voedselconcurrenten, zoals ras van hele dikke, agressieve mussen; of van genetisch gemanipuleerde predatoren met een geprogrammeerde voorkeur voor meeuwenvlees.

5: Een aantal jaar wachten totdat de stijgende temperatuur er vanzelf voor zorgt dat de meeuwen worden verdrongen door een populatie bavianen.

5 augustus 2006 om 13:56  
Anonymous wout zei...

6. bemoedigingbeleid gericht op een toename van Chineze restaurants in de binnenstad, leidend tot goedkopere Chineze kipschotels en minder meeuwen.

5 augustus 2006 om 18:11  
Anonymous Migratory Bird-O zei...

Hahaa! Oh arme Bart. Ja, die meeuwen ken ik. En de Marienpoelstraat ken ik ook heel goed. Als de voormalig Leidse Stadsvogel-teller zaten die meeuwen mij ook wel eens dwars want je hoort geen enkele andere vogel meer.

De oplossing hangt af van de oorzaak van het probleem. In enkele steden trokken de meeuwenkolonies de stad in omdat ze verjaagd werden van de daken van industrie-complexen waar ze het veel beter naar hun zin hadden en niemand echt last van ze had. Maar hoe het met Leiden zit weet ik niet precies.

Vuilcontainers die goed dicht kunnen zouden best wel eens een goede oplossing kunnen zijn. Op zondag-ochtenden kwam ik op mijn rondes langs straten (vooral in de binnenstad) waar geen vuilniszak meer heel was.

Voor een gerichte en zinnige discussie over de stadsmeeuwen moet je je wenden tot Jasper Groos, de Stadsecoloog van Leiden. Email j.groos@leiden.nl.

Marieke

7 augustus 2006 om 11:15  
Anonymous Mary-Ann zei...

Beste Marieke,
Overal in de stad hangen nu vlaggen met de tekst: de scholen gaan weer beginnen! Dat zal de meeuwen deugd doen, want in de omgeving van de Mariƫnpoelstraat betekent dat er weer dagelijks honderden boterhammetjes in de bosjes en op straat terug te vinden zullen zijn, omdat er vanaf volgende week weer 5000 scholieren achteloos hun lunch zullen wegkeilen, binnen een straal van 500 meter van deze straat. Containers? Als het brood weer voor het oprapen ligt hoeven de meeuwen echt geen vuilniszakken meer open te peuteren!

20 augustus 2006 om 22:00  

Een reactie posten

<< Home