11 augustus 2006

Op de kleintjes letten

Als iemand mij zou vragen hoe vaak Geert Wilders in de media komt, zou ik antwoorden: “Te vaak”. Goed, ik ben geen fan van de man, maar voor iemand die volgens de peilingen tussen de één en zes zetels gaat krijgen, heeft Wilders niet te klagen over exposure. Misschien wordt mijn blik vertroebeld door een overgevoeligheid voor waterstofperoxide, maar ik heb het idee dat de Limburger veel vaker in het nieuws is dan Groen Links en de ChristenUnie, twee partijen die momenteel veel groter zijn dan de PvdV en in de peilingen ongeveer even groot.

Geert Wilders zelf vindt dat hij vaker met zijn kop op televisie zou moeten. De NOS is van plan om alleen de lijsttrekkers van de zes grootste partijen aan bod te laten komen, en dat vindt hij niet eerlijk. En verhip, hij heeft een punt.

De NOS, een publieke voorziening, heeft namelijk zeeën van zendtijd. En wat doet de omroep daarmee? Vijfentachtig journaals per week, twintig uur sport, en drie lullige debatjes.

Natuurlijk moet het aantal deelnemers aan zo’n debat beperkt blijven, en natuurlijk kies je dan voor de lijsttrekkers van de grootste partijen. Maar naast deze Champions League van de politiek kan natuurlijk best tijd worden ingeruimd voor een UEFA-cup, een Eerste Divisie en de zaterdagamateurs.

De topdebatten zijn exclusief, dus op prime time en met niet teveel lijsttrekkers: CDA, VVD, D66 en PvdA. Ze worden voorafgegaan door de subtop, die bestaat uit SP, LPF, Groen Links, ChristenUnie en SGP. ’s Avonds laat is er een uurtje voor de grotere kleintjes: de PvdD, de PvdV, de PNVD, Nieuw Rechts en de partij die Joost Eerdmans ongetwijfeld gaat oprichten. En de nachtprogrammering? NCPN, de Libertarische Partij, de Groenen, Nederland Mobiel, de Ouderenunie, de Partij van de Toekomst, noem maar op. Late opblijvers en thuisgekomen kroegtijgers kunnen kijken hoe obscure politici elkaar verbaal, en bij voorkeur ook zo nu en dan fysiek, in de haren vliegen.

Uren aan politiek entertainment liggen voor het oprapen. Alleen een omroepdirecteur zonder visie zendt liever vijf keer per dag Studio Sport uit.

1 Reacties:

Blogger TheBuke zei...

Mocht D66 de afgelopen verkiezingen niet mee doen aan die debatten? Uiteindelijk werden ze net zo groot als groen links en kwamen ze in de regering.
Kleine partijen kunnen belangrijk zijn bij de vorming van coalities. Dus inderdaad kortzichtig van de NOS

11 augustus 2006 om 16:19  

Een reactie posten

<< Home