21 september 2006

Beestenboel

Britse natuurbeschermingsorganisaties hebben samen met Disney onderzocht hoeveel tropische beesten er in en rond Engeland rondlopen. Het antwoord: véél. Dwergpanda's, witte haaien, pinguins, krokodillen, wallabies. Als we in Nederland nou ook zo'n onderzoek doen, komt die poema eindelijk eens boven water.

Want laten we wel wezen: de Nederlandse natuur is saai. Je krijgt folders van Natuurmonumenten vol met everzwijnen, hazelwormen en andere crème de la crème. Als je vervolgens verwachtingsvol de paden op en de lanen in trekt, valt het vies tegen. Aangeplante bomen, en de enige beesten die je ziet zijn de mestkevers die de paardendrollen van je wandelroute afhalen - maar niet snel genoeg.

Àls er in de Nederlandse bossen en heides stiekum poema's, anaconda's, en een middelgrote papoea-stam wonen, krijg je die natuurlijk nooit te zien. Je komt die kut-everzwijnen al nooit tegen. Het is dan ook geen wonder dat nergens ter wereld de dierentuin-dichtheid zo hoog is als in Nederland.

Maar ook als je ze niet ziet, voegt een dierentuinbeest iets toe aan de natuur. Even van het pad af voor een plas tussen de bomen wordt toch spannender als er een minuscule kans bestaat dat er een boa constrictor om je nek valt. Paardenpoep heb je zo uit je schoenzolen verwijdert, maar een flinke berendrol veroorzaakt onherstelbare schade aan leer. Als er een diersoort is die specifiek jaagt op loslopende honden, kan zelfs Natuurmonumenten geen bezwaar meer hebben.

Update: plaatje dat de vormgeving blijft verneuken verwijderd. Was maandag ook al zo. We werken aan een oplossing, tot die tijd zult u het met ongeïllustreerde columns moeten doen.

2 Reacties:

Anonymous wout zei...

De Nederlander is gewoon te blasé. Een regenworm is niet goed genoeg. Nee, het moet een python zijn. Gewoon wandelen en genieten van wat de omgeving dan ook biedt kan niet, want er moeten wollige koetjes rondlopen, hoe burgerlijk.

Vroegâh waren we tenminste tevreden met aan onze pik te trekken.

Leuk stukje verder.

21 september 2006 om 14:05  
Anonymous Migratory Birdchick zei...

Oh Bugger!!

Now I can never lure my Dutch friends to Australia with stories of exciting animals they could never see in the wild close to home. This shattering report on British wildlife has suddenly changed their safari-options dramatically. My whole plan is falling apart!

Had deze informatie niet onder tafel kunnen blijven?

Bart, je wordt bedankt!

22 september 2006 om 05:08  

Een reactie posten

<< Home