19 september 2006

Rede

Het is Balkenende gelukt: het naar beneden praten van de Nederlandse economie om een excuus te hebben voor vergaande maatregelen is nu alweer vergeten, omdat de wereldeconomie uit het dal krabbelt. De premier hoeft alleen maar te beweren dat zijn regering ervoor heeft gezorgd dat het beter gaat, en wie weet kan straks Balkenende 4 aantreden. Want verrassend genoeg werd in de Troonrede een positief toekomstbeeld geschetst.

Tussen de oranjepropaganda door – blijkbaar is het bejubelen en ophemelen van de Koninklijke familie een kerntaak van de NOS in het algemeen en Maartje van Weegen in het bijzonder – kwam ook de inhoud van de troonrede aan bod tijdens de uitzending van gistermiddag. Kort samengevat krijgen we met z’n allen een schouderklopje van Balkenende, omdat we sterker zijn geworden van zijn tough love. Hij vond het ook niet leuk allemaal, maar het was nu eenmaal nodig.

In Jan-Peters wereld staat Nederland te boek als een land dat voorop loopt. Dat is triest en grappig tegelijk: ons onderwijs zuigt, we innoveren niet en we hebben onlangs onze vriendelijke medewerking verleend aan een giflozing in Ivoorkust. Ik ben benieuwd welke landen Nederland beschouwen als koploper, en vooral op welk gebied.

En wat moet er de komende tijd gebeuren? Praten over de hypotheekrenteaftrek, zoals het CPB onlangs voorstelde? Niks daarvan, aldus de premier, want daar wordt het plebs zenuwachtig van. De AOW hervormen? Als we de Troonrede moeten geloven, is dat helemaal geen issue. Net als het integratieprobleem is de vergrijzing blijkbaar als sneeuw voor de zon verdwenen.

Je zou bijna vergeten dat de drie kabinetten Balkenende van de afgelopen vier jaar aan elkaar hingen van het gepruts. De Nederlandse burger verdient inderdaad een compliment, maar niet van Balkenende. We verdienen een schouderklopje van elkaar, omdat we er ondanks het totale gebrek aan visie en leiderschap bij de regering niet eens zo bijster slecht voor staan.

6 Reacties:

Anonymous wout zei...

Ach, ga toch sjekkies roken.

Ik ben er dit jaar financiëel sterk op vooruit gegaan. Ongetwijfeld heb ik daarvoor Jan Peter en Gerrit te bedanken.

20 september 2006 om 15:52  
Blogger TheBuke zei...

Ik sluit mij aan bij wout. Bewijs maar eens dat de Nederland ook had geprofiteerd van de opbloeiende wereldeconomie als Jan Marijnissen premier was geweest.

21 september 2006 om 09:29  
Anonymous Anoniem zei...

As if Balkenende zo veel invloed had. De economie leeft wel vaker wat op. Dat hoort bij de economie. Het zal ook weer dalen. Om dat te weten hoef je niet eens met economen te werken.

21 september 2006 om 10:06  
Anonymous De Piet zei...

Van wat ik gelezen heb de afgelopen maanden bleef de Nederlandse economie achter bij die van de rest van Europa. Komt dat dan wel of niet door Balkenende?

21 september 2006 om 12:32  
Anonymous wout zei...

Ja, dat zal wel, maar dankzij JP gaan gereformeerde multikindergezinnen er met 4% op vooruit, en dankzij Gerrit gaan rijken er 10% op vooruit. De rest van de Nederlanders gaan erop achteruit, niet alleen in de portomonnee, maar ook in de kwaliteit van de geleverde overheidsdiensten. Toch gaat de gemiddelde Nederlander er 1% op vooruit, dus moet de gemiddelde Nederlander blij zijn, volgens de koningin.

Met Marijnissen zouden we er tenminste allemaal op achteruit gaan, behalve shagrokende eeuwige studenten, natuurlijk.

21 september 2006 om 12:39  
Anonymous Anoniem zei...

Alsof de duvel er mee speelt zijn mijn hoogleraar dit (gekopieerd uit VOX-online): Economiehoogleraar nuanceert 'zoete beloning' kabinet
Goed, na het zuur komt het zoet, dat had Balkenende ons al beloofd. Sinds gisteren weten we hoe de beloning smaakt: in 2007 een verbetering van koopkracht met 1 (één) procent. Gemiddeld wel te verstaan. Sommigen gaan er iets meer op vooruit, de tweeverdieners ietsjes minder. Hoogleraar Economie Eelke de Jong noemt de blijde boodschap die het kabinet dit jaar op Prinjesdag verkondigt overdreven. ‘Het is niet overdreven veel, maar het is meegenomen’, zo meldde hij gisteren in diverse media. Bovendien moet een regering terughoudend zijn als het over koopkracht gaat, vindt De Jong. De wereldhandel doet er toe, een kabinet veel minder. “De mogelijkheden van een regering om de economie te beïnvloeden zijn klein.” Een enquête van EénVandaag leert dat ‘de Nederlanders’ er net zo over denken. Bijna de helft van de 23.500 respondenten vindt dat het beter gaat met de economie. Maar volgens 54 procent is dit niet te danken aan de laatste twee kabinetten-Balkenende.

21 september 2006 om 17:01  

Een reactie posten

<< Home