19 december 2006

Kutlijst

Helaas, het is weer lijstjestijd. Lijstjes van de muziek van het jaar, de films van het jaar, de dit en de dat en de zus en de zo van het jaar. Kranten, televisieprogramma’s, websites, als ze wat voor willen stellen, blikken ze terug. En maken ze lijstjes, lijstjes en nog eens lijstjes.

Ook de Kutkrant heeft een op maat gesneden lijstjesverkiezing voor Vovappers. Vovap staat natuurlijk voor Volkskrant, VARA en PvdA, de drie begrenzingen van deze oeroude zuil, die de tand des tijds vrijwel ongeschonden heeft doorstaan. Het bastion vanwaaruit mensen als Hugo Brandt Corstius (die Wouter Buikhuisen het land uit moraliseerde) Marcel van Dam (de eerste Nederlander sinds Anton Mussert die iemand publiekelijk uitmaakte voor Untermensch) en Jan Mulder (…) het gedateerde gedachtegoed mochten en mogen spuien waaraan ze om onnavolgbare redenen ook nog eens een gevoel van morele superioriteit ontlenen, organiseert een volksstemming voor de ‘Nederlander van het jaar’.

De voorselectie die de Kutkrant heeft gemaakt, bestaat uit dertig personen (je kunt immers natuurlijk niet hebben dat mensen écht kunnen kiezen) waaronder PvdA-coryfee Job Cohen, Volkskrant-coryfee Remco Campert en VARA-coryfeeën Matthijs van Nieuwkerk en Sonja Barend.

De meest besproken politicus van het jaar, ons aller Rita, ontbreekt natuurlijk. Het adagium van de Vovappers is immers: over onwelgevallige zaken zal men zwijgen. En Rita Panzerfaust is onwelgevallig, want ze handelt in strijd met de moraal. Waar, even voor de goede orde, Vovappers natuurlijk alleenrecht op hebben. Om dezelfde reden ontbreekt Geert Wilders in het rijtje.

Winnaars van de Spinozaprijs hebben het helaas moeten afleggen tegen grote Nederlanders als Viktor & Rolf, Marcel Wanders en Henk Don. En ook Maurice de Hond, de amateurdetective en electoraal manipulator die in 2006 bijna wekelijks nieuws maakte, ontbreekt. Elco Brinkman staat wel in het rijtje, omdat ‘na een degelijke inventarisatie van de Volkskrant’ (sic) bleek dat de bouwpeetvader de invloedrijkste persoon in Nederland is.

Ik ben reuze benieuwd naar de uitslag van deze voorgekauwde verkiezing. Het zal ons kennis kunnen verschaffen over het subrealistische parallelle universum waar de Vovappers in leven.

2 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Ik wil een lijstje van "de meest afgezeken lijst". Jammer voor jou, slim van de Volkskrant is dat ze zichzelf al 2 weken laat afzeiken over deze verkiezing. Er zitten te weinig vrouwen in. Te weinig allochtonen of te veel. Volgens jou dan weer te weinig spss'ers en noem maar op.

19 december 2006 om 14:36  
Blogger Iknik zei...

spss'ers? Tenzij je denkt hebt dat ik meer SPSS gebruikers in de lijst wil, heb ik geen flauw idee wat je daarmee bedoelt.

19 december 2006 om 14:56  

Een reactie posten

<< Home