20 december 2006

Naïef

Jan-Peter Balkenende moet een tevreden man zijn. Het grootste gevaar voor het CDA was natuurlijk dat de Sjekkiesrokende Paupers en de Wouter Bospartij een blok zouden vormen. Een kabinet zonder PvdA is net zo onmogelijk als een kabinet zonder CDA, en daar hadden de twee grote linkse partijen gebruik van moeten maken.

Maar de partij van Marijnissen leek niet helemaal door te hebben dat de campagne voorbij was: de Grote Leider was drukker bezig zich af te zetten tegen de PvdA dan tegen Balkenende. Marijnissen wilde geen “spelletjes spelen” door van tevoren met Wouter Bos om de tafel te gaan zitten, en ging in zijn eentje op audiëntie bij JP. De sukkel.

Wouter Bos bokte wat toen de SP de aftocht blies, maar de PvdA wil te graag regeren om de hakken echt in het zand te zetten. Het is voor de PvdA nog niet te laat om de kont tegen de krib te gooien en te weigeren in een regering zonder SP te gaan zitten, maar dat vergt veel meer durf dan de partij in huis heeft.

De twee grote linkse partijen hebben zich als een stel kleuters tegen elkaar laten uitspelen. De PvdA had zich principiëler op moeten stellen, en de SP minder principieel. Dus niet: “We zijn het heel erg oneens met elkaar, dus we gaan maar weer eens,” maar: “We zijn het heel erg oneens met elkaar, dus Balkenende draait maar bij. Geen SP betekent geen PvdA, en dus geen regering.”

Zucht. Zo naïef ben ik dus. Al die jaren dat ik sympathiseerde met de Sjekkiesrokende Paupers, was ik ervan overtuigd dat de partij zijn verantwoordelijkheid zou nemen, mocht het er ooit van komen. Dat ze snapte dat je moet onderhandelen als je wil regeren, of in elk geval dat het niet zo stom zou zijn om te gaan kibbelen met andere linkse partijen als het daarmee één blok zou kunnen vormen. Maar helaas: we hadden de meest linkse regering sinds jaren kunnen hebben, maar de linkse partijen, de SP voorop, hebben het verpest.

Ik vraag me af of Marijnissen door heeft wat hij heeft verspeeld.

4 Reacties:

Blogger Bart Braun zei...

De PvdA zou wel gek zijn als ze zonder SP gaan regeren. Beetje vier jaar lang een Balkenende-beleid uit moeten voeren en dan bij de volgende verkiezingen nog erger afgeslacht worden door de Sjekkiesrokende Paupers.

20 december 2006 om 18:44  
Blogger Iknik zei...

Nou, voorlopig heeft het er toch alle schijn van dat de SP niet in de regering komt.

Maar, zoals JC al zei: elk nadeel heeft zijn voordeel. De PvdA weet dat het zijn huid duur moet verkopen, want als het regeerakkoord niet links genoeg is zal de SP daarvan gaan profiteren.

20 december 2006 om 23:25  
Anonymous Anoniem zei...

Iknik, lieve naieveling dat je er bent: natuurlijk wil de SP niet in de regering zitten: aan de zijlijn zitten en klagen en zeggen hoe het allemaal beter zou kunnen is sterk te prefereren boven het zelf te moeten doen en de kans te lopen fouten te maken/ontmaskerd te worden.. stuurlui aan de wal kunnen neit voerboord vallen immers...

21 december 2006 om 12:12  
Anonymous wout zei...

De onderhandelingen zijn nog niet voorbij, dus dit is wat voorbarig. Bovendien is het heel verstandig van de SP om niet in zee te gaan met het CDA. Die christensukkels zouden al het goeds uit de Partij zuigen. Dat betekent dat de SP niets zou kunnen waarmaken, waardoor de kiezer vervolgens het vertrouwen in de Partij zou verliezen. 't Is voor hen een betere strategie om nog even oppositie te voeren tot ze werkelijk groot zijn.

21 december 2006 om 16:07  

Een reactie posten

<< Home