21 december 2006

Vis

“EU Fisheries Commissioner Joe Borg said the commission was trying to balance the need to rebuild depleted fish stocks with the needs of those whose livelihoods depended on fishing.”

Dit citaat komt uit dit nieuwsbericht van de BBC. Het artikel gaat over de vangstbeperkingen waar de ministers van de EU het vandaag over eens zijn geworden. Wetenschappers waarschuwen dat de kabeljauw zal verdwijnen, tenzij er een compleet vangstverbod wordt ingesteld. Kan niet, zeiden de Europese ministers, want dan raken veel vissers aan de bedelstaf.

Of de wetenschappers gelijk hebben, weten ze zelf niet eens zeker. Maar als ze gelijk hebben, is de kabeljauw over een tijdje verdwenen uit de Noordzee. Aan de andere kant: de ministers hebben ook gelijk. Een vangstverbod betekent dat een heleboel vissers zonder inkomsten komen te zitten. En dus deden de politici wat politici gewend zijn te doen: ze bereikten een compromis.

Ze kunnen het niet helpen. Overleg en handjeklap zijn politieke instincten. Maar het is natuurlijk een ontzettend loos gebaar, want vissen onderhandelen niet. De kabeljauwen in de Noordzee zijn totaal niet voor rede vatbaar, en de kans dat ze zo sportief zullen zijn om dan maar een beetje te verdwijnen in plaats van helemaal, is verwaarloosbaar klein. We hoeven er niet op te rekenen dat die kutbeesten over twintig jaar nog in de Noordzee zwemmen.

Wat Joe Borg dan ook bedoelde met bovenstaand citaat, was eigenlijk: de kabeljauw gaat uitsterven, maar we proberen ervoor te zorgen dat dat pas gebeurt als wij met pensioen zijn.

En dat is natuurlijk helemaal niet aardig voor de vissector. De heren politici kunnen nu misschien beweren dat ze de vissers een warm hart toedragen, maar wat voor compromis gaat er gesloten worden als de Noordzee is veranderd in het oceanografische equivalent van een dorre vlakte? Welke minister gaat de Noordzeekabeljauw dan terug toveren?

En hoe leggen we over twintig jaar uit dat we wisten dat de vis ging verdwijnen, maar dat we liever doorvisten, dooraten en doorcompromisten dan dat we er iets aan deden?

2 Reacties:

Blogger Bart Braun zei...

Vervang 'kabeljauw' door 'tonijn', ' paling' of 'orange roughy', en het verhaal is precies hetzelfde.

Maar er is hoop: eind jaren zeventig zag het er voor de haring net zo slecht uit. Vissers hadden toen de keuze tussen een vangstverbod, of snel alle restjes bijeen graaien. Ook toen kozen ze voor het laatste. De harde hand van de overheid heeft ervoor gezorgd dat er nu nog haring in de Noordzee leeft.

Tot die tijd kan elke burger zijn verantwoordelijkheid nemen, en geen kabeljauw of andere bedreigde vissen eten.

21 december 2006 om 18:02  
Blogger Iknik zei...

Wat overigens een stuk makkelijker wordt als je de viswijzer van www.goedevis.nl uitprint en in je portemonnee stopt. Het is echt ondoenlijk om uit je hoofd te gaan leren welke vis je wel en niet mag eten.

21 december 2006 om 18:23  

Een reactie posten

<< Home