09 januari 2007

Verslaafd

Ongeveer een jaar geleden zei George W. Bush de ware woorden: “Amerika is verslaafd aan olie.” En hoewel Oom Sam de allergrootste junk is, geldt het natuurlijk voor alle westerse landen. En voor China, en India, en Brazilië, en eigenlijk voor de hele wereld. De hele wereld is verslaafd aan olie –en gas- alleen heeft niet iedereen genoeg cash om regelmatig te scoren.

President Bush doet, ondanks zijn mooie woorden, bar weinig om zijn land te laten afkicken. Voornamelijk omdat hij zulke dikke maatjes is met de dealers in zijn land, die hij het brood uit de mond zou stoten met maatregelen om de olieconsumptie te beperken.

Dat is niet alleen jammer omdat we met onze olieverslaving de planeet aan het verpesten zijn, of omdat we weten dat de koek een keer definitief op zal zijn. Het is ook jammer omdat de vriendjes van Bush slechts straathoekdealertjes zijn. Leuk dat ze aan onze kant staan, en dat ze hun best zullen doen om de waar te blijven leveren, maar zij zijn niet de top van de piramide. En de echte kingpins zijn ons helemaal niet zo goed gezind.

President Poetin, alias de Rus, is een grote vis die zijn klanten graag klein houdt. Af en toe, als hij wat gedaan wil krijgen, draait hij even de kraan dicht. Tevreden kijkt hij dan naar de in paniek rakende junkies, die niet weten hoe snel ze hem zijn zin moeten geven. Zijn afnemers zijn nergens zo bang voor als voor de cold turkey.

Andere groothandelaren zijn het Perzische duo Ali en Mahmoud, die geen al te beste relatie hebben met hun klanten, en de Saoeds. Die zijn wel dikke maatjes met het westen, maar het rommelt binnen de organisatie. En de poging van president Bush om het Saddam-kartel over te nemen is hopeloos mislukt.

We zijn verslaafd en het is hoog tijd om aan de methadon te gaan. Niet alleen omdat onze verslaving vies en ongezond is, maar vooral omdat we anders afhankelijk blijven van onbetrouwbare, onvoorspelbare tirannen. Dat is pas echt ongezond.

3 Reacties:

Anonymous Anoniem zei...

Methadon?

Bedoel je dan de biodiesel waar hele regenwouden voor omver worden gehaald?

Of de windmolens waarvan allang vaststaat dat ze voor geen reet werken?

Of die waterstofeconomie die er nooit gaat komen?

Linkse mensen lullen altijd maar wat.

9 januari 2007 om 12:08  
Blogger Iknik zei...

Gelukkig heb jij je verdiept in de materie, getuige de referenties waar je mee komt.

Dat de olie opraakt, dat de zeespiegel stijgt en dat de olieleveranciers op deze planeet stuk voor stuk gemene engerds zijn, is geen bedenksel van linkse mensen. Zelfs niet als je héél hard vindt van wel.

En het alternatief is natuurlijk niet alléén maar biodiesel, windenergie of waterstof, die ieder prima werken als ze goed worden toegepast, maar een combinatie daarvan. Samen met getijdenenergie, geothermische energie, waterkracht en desnoods kernenergie.

9 januari 2007 om 12:48  
Blogger TheBuke zei...

Ik snap ook niet dat iemand die rechts het wel een goed idee vindt omafhankelijk te zijn van fundamentalistische regimes zoals Iran en Saudi-Arabië, of heel erg links regimes zoals venezuela. Dat er nog geen goede "methadon", voor handen is kan je natuurlijk of discusiëren maar dat er iets moet veranderen is toch duidelijk?. Rechts of links zijn heeft daar toch niets mee te maken?

10 januari 2007 om 18:13  

Een reactie posten

<< Home