Chocola
Het is op zich geen schokkende uitspraak, en wie hem nu voor het eerst hoort gaat er vermoedelijk vanuit dat het de woorden zijn van één of andere Fair Trade hippie. Of misschien van Teun van der Keuken, medepresentator van Keuringsdienst van Waarde. Die had immers zo’n slaafvrije chocoladereep gemaakt? (Waarschuwing: ruksite, mét geluid)
Ja, dat heeft ie, maar bovengenoemde uitspraak is niet van hem, maar van chocoladefabrikant Bellissimo.
Da’s mooi, zou je kunnen denken, een chocoladefabrikant die berouw heeft. Die publiekelijk toegeeft dat er al jaren heel veel mis is met zijn branche, en die schoon schip wil maken. Maar zo zit het dan weer niet helemaal.
Of eigenlijk, helemaal niet. De reden dat Bellissimo hardop zei dat chocolade door slaven wordt gemaakt, is dat Van der Keuken zijn reep in de markt heeft gezet als ‘slaafvrij’. En dat, vond de repenboer, is oneerlijke concurrentie.
Dat je als chocoladefabrikant niet van de daken schreeuwt dat de cacaowereld stinkt, is nog wel begrijpelijk. Maar zodra één of ander journalistje beweert een eerlijke reep te hebben ineens wél op hoge poten naar de rechter stappen om aan te tonen hoe onmogelijk het wel niet is om humane chocola te fabriceren? Niet uit verantwoordelijkheidsgevoel of moreel besef, maar uit angst voor concurrentie? Je zou denken dat de PR-afdeling van een groot bedrijf wel drie keer nadenkt voordat het zichzelf publiekelijk zo’n kil en gewetenloos imago aanmeet, terwijl het tegelijkertijd gratis positieve publiciteit genereert voor de concurrent in kwestie.
Toegegeven, waarschijnlijk zullen de verkoopcijfers van het concern niet kelderen als gevolg van de rechtzaak, maar er spreekt meer minachting uit de aanklacht dan je van een bedrijf zou verwachten. Minachting voor de consument, die zich in de ogen van Bellissimo niks aantrekt van de omstandigheden in de cacaowereld, en minachting voor mensen in het algemeen. Want als je jarenlang zwijgt over de slavernij in je branche, maar zodra je eigen hachje in gevaar komt voor de rechter probeert te bewijzen dat inhumane omstandigheden de norm zijn, heb je toch verdomd weinig scrupules.
1 Reacties:
Zal binnenkort de laatste afleveringen eens online bekijken, want ik hoorde dat ook journalistje een beetje raar ging doen.
Vind verder de eerste aflevering waarbij hij zich aangeven bij de politie nog steeds geniaal en Chocolonely wel een leuk initiatief. Het is alleen niet zo heel erg lekker. Gelukkig is er ook nog in de wereldwinkel.
Een reactie posten
<< Home