14 februari 2007

Eindelijk!

Goed voornemen: ik ga niet meer zeiken dat gelovigen worden voorgetrokken in dit land. Heb ik al zo vaak gedaan, en er verandert toch niets. Sterker nog, het wordt alleen maar erger: een ambtenaar mag weer weigeren om homo’s te trouwen.

Nee, van mij hoort u niet dat we de klok twintig jaar terugzetten. Dit is juist een grote sprong voorwaarts. Weg met dat idee van de neutrale overheid: de ambtenaar mag weer mens zijn. En als je als mens een hekel hebt aan flikkers (wat natuurlijk een even goede reden is als een geloofsovertuiging), dan mag je dat weer laten zien.

Het mooie is dat je dit systeem onbeperkt kunt uitbreiden, zodat iedereen zijn persoonlijke voorkeuren kan laten zien in zijn werk. Het wachten is op de burgemeester die weigert om negers nog een uitkering te geven.

Een kritische geest zou kunnen zeggen dat een ambtenaar die weigert zijn werk te doen, gewoon op straat geflikkerd moet worden. Maar ik niet. Technisch gesproken ben ik namelijk ook ambtenaar. Eens kijken wat mijn baas zegt als ik vertel dat ik voortaan geen studenten meer wil interviewen op grond van mijn geloof.