Kut-hippisch
Stichting Wakker Dier kreeg steeds meer vragen van verontruste paardenliefhebbers, en nam de proef op de som. Van de 286 onderzochte snacks bleek bijna eenderde dood paard te bevatten. Dat terwijl veel paardentutjes er niet aan moeten denken om paardenvlees te moeten eten, aldus de site van de dierenvrienden.
Hoe je bezorgdheid om wat je precies naar binnen werkt kunt combineren met het eten van een kroket, ontgaat me volkomen. In tegenstelling tot biefstuk, varkenshaas en kipfilet, valt uit de naam van het ding helemaal niet af te leiden van welk beest het komt. Dat is geen toeval, maar een goede reden om achterdochtig te worden. Ten minste, als je daadwerkelijk een onderscheid wil maken tussen wandelende vleesfabrieken en pluizige knuffiepuffie gezelschapsdieren.
Maar dat is ook al raar. Varkens zijn een soort roze teddyberen, die bovendien heel lief knorren, koeien zijn aandoenlijke goedzakken en kippen zijn bolletjes fluff. Ze zijn allemaal stukken liever en schattiger dan die hinnikende uit hun krachten gegroeide pony’s. Daar kunnen de bezwaren van paardenliefhebbend Nederland onmogelijk op gebaseerd zijn.
Dat zijn ze dan ook niet. Het probleem van koeien, varkens en kippen is dat ze geen kunstjes kunnen. En alleen beesten die kunstjes kunnen, kunnen huisdier worden. Dus totdat koeien zich laten berijden, varkens een poot leren geven en kippen ‘koppie krauw’ gaan roepen, zijn het levende stukken vlees, die we ongeveer hetzelfde behandelen als groenten in een moestuin. Paarden, daarentegen, kun je leren bereden te worden, over hekken te springen en maffe balletpasjes te doen. Dat betekent dat het huisdieren zijn, en als huisdier ben je ineens zielig als je eindigt als kroket.
Van mij zou er best wat meer paardenliefhebbersvlees in een kroket mogen zitten.
2 Reacties:
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Eet frikandel!
Er werd wel eens gesuggereerd dat er van alles en nog wat in een frikandel zou zitten: slachtafval, uiers, koeienogen en vet. Industriële producenten moeten daar echter niets van weten. In de moderne frikandel vind je kippenvlees dat achterbleef op het karkas na het fileren (40 %), ook wel separatorvlees genoemd, een kwart is varkensvlees; sommige producenten voegen voor de smaak nog circa 5% paardenvlees toe. De rest is water, paneermeel, bindmiddel, kruiden, uien en smaakversterkers. Ook bestaan speciale kipfrikandellen die tot wel 80% kippenvlees en geen varkensvlees bevatten.
http://nl.wikipedia.org/wiki/Frikandel
Een reactie posten
<< Home