08 februari 2007

Hard

Stel, je bent een boerenlul met een vette BMW onder je kont. Je bent al eens gepakt omdat je 100 reed op een weg waar 30 was toegestaan, maar om de één of andere reden heeft deze poging tot doodslag je geen gevangenisstraf opgeleverd, of zelfs maar een levenslange ontzegging van de rijbevoegdheid. Na een tik op de vingers heb je gewoon je rijbewijs weer terug gekregen.

Nu besluit je op een nacht om eens even lekker te gassen: 265 kilometer per uur op de snelweg. En dat alleen is natuurlijk niet genoeg, want in de nacht kan niemand zien hoe stoer je wel niet bent. Dus je filmt je avontuurtje, en uploadt het naar de grootste virtuele volksbuurt van Nederland.

Rijbewijs kwijt? Welnee. Meneer is niet op heterdaad betrapt, en dan de politie blijkbaar niks doen. Zou dat ook betekenen dat de messentrekkers uit deze gezellige clip vrijuit gaan?

In elk geval zullen we moeten afwachten tot deze vrolijke Limburger zijn BMW ergens tegenaan parkeert. Laten we hopen dat het een boom of een betonnen pijler is.

En dat terwijl het zoveel makkelijker zou kunnen: er is vast wel ergens in Nederland een plekje waar we een mooi racecircuit kunnen maken. Gewoon, in een rondje, met chicanes, tunnels en aan weerszijden een grindbak. Voor iedereen die zich op die weg begeeft, geldt: er zijn geen regels. Rij zo hard je wil, zo gevaarlijk als je wil en haal de meest idiote stunts uit. Op het gehele circuit staan camera’s die hun beelden live doorsturen naar www.kijkmijdan.nl, zodat je zeker bent van aandacht.

Hulpdiensten komen natuurlijk niet naar het circuit, omdat die wel iets beters te doen hebben dan mensen die zichzelf in de prak rijden oplappen, maar eens in de maand komt een grote schoonmaakploeg de wrakken en de lijken weghalen. Het enige dat je dus moet doen als je een zwaar ongeluk krijgt, is in leven blijven totdat de schoonmakers je vinden.

Het land zou er op zoveel manieren beter van worden, het is een wonder dat niemand dit eerder bedacht heeft.