14 maart 2007

Volk en vaderland

Hè, gezellig. Terwijl hier in Klein Marokko de bloemen bloeiden, de vogeltjes floten en zelfs het vrolijke gewapper van de boerka’s de lente leek aan te kondigen, was het feest bij de buren. Honderden loyale Nederlanders scholden, vernielden en schopten rel in de Utrechtse volksbuurt Ondiep. Dat is namelijk wat Hollanders doen als ze boos zijn op de politie: het eigen nest aan barrels slaan. Hoewel, eigen nest, landgenoten staan elkaar natuurlijk bij in tijden van nood, dus diverse chapters van het binnenlandse hoelienetwerk stuurden knokploegen ter versterking.

De komende week zal de wijk misschien nog hermetisch afgesloten moeten blijven, maar in het weekend zal het over zijn. Dan is er immers voetbal. De hulptroepen zitten dan allemaal in het stadion van hun kluppie, omdat het vreselijk moeilijk is om ze daar weg te houden, aldus de clubs. Zo moeilijk, dat de gemeenschap eigenlijk maar moet accepteren dat stadions een vrijplaats zijn voor tuig van de richel. En dat voetbalwedstrijden dus een sloot belastinggeld kosten, omdat er altijd een klein legertje ME’ers in de buurt moet zijn.

Maar terug naar de typische volksbuurt, waar steeds meer werkende jongeren en studenten komen wonen. Mogelijk zal een deel van deze veelbelovende autochtonen zich voegen bij de groeiende stroom emigranten, en vervangen worden door Turken en Marokkanen.

Laten we het hopen, want het zal Ondiep goed doen. Blanke volksbuurters en allochtone hangjongeren mengen namelijk niet al te best. Als het contingent kutmarokkaantjes een beetje groeit, dan zal dat een boel gedoe schelen. Breken er dan rellen uit, dan hoeft de ME de wijk niet meer in. Zet er een hek omheen, wacht tot de hoelies en de koelies elkaar hebben afgemaakt en je hoeft er alleen nog maar even met de bezemwagen door. Kost minder ME’ers, minder moeite en dus minder centen, en bovendien ziet de demografie van de wijk er ineens een stuk beter uit.

Het is helemaal niet slecht voor een buurt om verschillende achterstandsgroepen te herbergen, je moet alleen zorgen dat je er van elke groep precies genoeg hebt.